Kapcsolat

Tót Csaba

06 20/403 99 75

csabatot78@gmail.com

Megosztás

Politúrozás

2014.03.01.

A sellakpolitúrozás lényege, hogy a politúrt vékony rétegekben visszük fel a felületre, majd az oldószer elpárolgása után a sellak megszilárdul, és vékony, összefüggő, áttetsző filmet képez. A politúr felvitelének módja és a felület fénye szerint megkülönböztetünk dörzsölt (selyemfényű), fényezett (fényes), mattított (matt)felületeket.

A politúrozás anyagai, eszközei:

- etilalkohol
- sellak
- olaj
- habkőliszt
- fényezőfolyadék
- polírpapír
- fényezőlabda
- jól zárható doboz

Dörzsölt (selyemfényű) politúr

A politúrozás legegyszerűbb fányezési technológiája. A felületi filmréteget tömítés és olaj adagolása nélkül alakítjuk ki. 

Magasfényezés francia politúrral

Ez a fényezési eljárás a dörzsölésnél összetettebb, időigényes, nagy figyelmet és gyakorlatot kíván. Eltérést jelent a dörzsölt felülethez képest, hogy habkövet és olajat használunk, összetettebb a labda mozgásiránya, több műveletből áll, és a kapott felület tükörsima és fényes.

kerek-asztal5.jpg

https://youtu.be/6aEvJTLKCk0

Fénytelenítés, mattítás (matt) politúr

Főleg fekete és sötét színeknél használjuk. A magasan fényezett felületeket vékony rétegben terpentinolajjal vonjuk be, majd arra finom és megszitált faszénporrat szórunk. A faszénport ezután puha kefével a furnér szálirányával megegyező irányban lekeféljük. Az így keletkezett finom karcok miatt a felületek mattak, fénytelenek lesznek. 


vissza