Kapcsolat

Tót Csaba

06 20/403 99 75

csabatot78@gmail.com

Megosztás

Érdekességek

Stíluskorszakok (Biedermeier és Szecesszió)

2014.03.26.

Biedermeier 1815-1830

Késői fázisa: 1830 - 1848 Francia országban Lajos Fülöp - stílusnak is hívják. Sokat írtak már a Biedermeier aránylag rövid időszakáról. Pedig erre a stílusra sokáig fel sem figyeltek, hiszen az a derék kispolgárhoz kívánt szólni és így a korábbi irányzatokkal teljesen ellentétbe került.


Német nyelvterület az 1896 óta Münchenben megjelenő "Jugend" c. folyóiratból Jugend-stílusnak nevezik.

tovább

Stíluskorszakok (Rokokó és Klasszicizmus)

2014.03.26.

Rokokó 1730 - 1780
Franciaországban "XV. Lajos stílus" néven ismert. A rokokó elnevezés a rocaille szóból ered (roc=szikla) és "sziklaszerű alakzatot jelent. Ezt a stílust a kagyló motívumok, a közöttük növényszerűen burjánzó virágos indák jellemzik.

Klasszicizmus 1789 - 1815
Franciaországból "empire" néven ismert. A francia forradalom 1789-ben vetett véget XVI. Lajos uralmának. Merevsége miatt Copf stílusnak is neveznek.

tovább

Stíluskorszakok (Reneszánsz és Barokk)

2014.03.26.

A reneszánsz nemcsak a művészetre, hanem az élet minden területére kihatott. Tulajdonképpen Olaszországból indult el, ahol a gótikus művészetet sohasem ismerték el maradéktalanul, mert az antik művészethez viszonyítva "barbárnak", civilizálatlannak tartották.

A barokk a nevét az olasz "barocco" szóból nyerte, mely szabálytalan alakú kagylót jelent. Mint művészeti irányzat, tulajdonképen a reneszánsz továbbfolytatása.

tovább

Stíluskorszakok (Román és Gótikus)

2014.03.26.

Tisztelt Olvasó!

Előbb-utóbb mindenkinek tulajdonába kerülhet olyan bútordarab, ami vagy igazán régi vagy olyan, ami más okból követel alapvető célján túlmutató figyelmet. Rokonától vagy barátjától kapja ezt az ember, örökli, olcsón jut hozzá, vagy ellenkezőleg, jókora summát ad érte, sokkal többet, mint valamely használati tárgyért, egyszerűen csak azt az örömöt fizetve meg, hogy egy igazán szép és rendkívüli darab birtokosa lehet.

tovább

Politúrozás

2014.03.01.

A sellakpolitúrozás lényege, hogy a politúrt vékony rétegekben visszük fel a felületre, majd az oldószer elpárolgása után a sellak megszilárdul, és vékony, összefüggő, áttetsző filmet képez. A politúr felvitelének módja és a felület fénye szerint megkülönböztetünk dörzsölt (selyemfényű), fényezett (fényes), mattított (matt)felületeket.

tovább