Kapcsolat

Tót Csaba

06 20/403 99 75

csabatot78@gmail.com

Megosztás

Biedermeier komód

2014.02.20.

Biedermeier komód

A bútor meghatározása
Stílusa: Biedermeier
Anyaga: fenyőfa alapon dió és jávor furnér
Felületkezelése: sellak politúr
Színe: középdió


A bútor restaurálás előtti állapota

A komód szerkezetileg erősen megviselt állapotban volt, a csapozások az idő folyamán meglazultak, a furnérozás helyenként felvált. A jobb oldali alsó fiókban tüzet raktak, ennek következtében helyenként a bútort borító furnérozás leégett. A felületkezelés több helyen lekopott, elszíneződött. A bútor tetején benyomódások és égésnyomok is keletkeztek, illetve egyértelműen látható régebbi furnérjavítási nyomok is felfedezhetőek voltak, ebből megállapítható, hogy a komód már volt javítva. 

A bútor restaurálása

Szerkezeti javítások

A komód minden egyes meglazult szerkezeti kötése (fiókok, fiókosztók, lábak, hátfal) szétbontásra került, majd a csapok, csaprések megtisztítása után újból össze lettek építve. Az elöregedett, széttöredezett és az égés következtében megroncsolódott farészek, csapozások pótlásra kerültek, illetve a lábak alsó papucsai a nagy mértékű korhadás miatt teljesen ki lettek cserélve.


Meglévő hiányok pótlása

A bútor felületén észlelhető furnérhiányok, letöredezett részek (fiókelők és osztók, intarziák, oldalak alsó részei) pótlásra kerültek.

Felület tisztítása

A bútor felületéről a régi, megkopott felületkezelő anyag saját oldószerével, illetve finom csiszolással lett eltávolítva.


Felületkezelés

A kívánt szín elérése érdekében, a komód vízben oldódó világos diófapáccal lett színezve. A felület védelmére és a megfelelő fényhatás elérésének érdekében az eredeti felületkezelő anyaggal megegyező lakkanyag került felhordásra: denaturált szeszben oldott sellak, több rétegben.


Faanyag védelem

 Xylamon szúölő


A bútor karbantartása

  • A bútor tisztítására csak alkohol és oldószermentes bútorápoló használható!
  • Fűtőtest közvetlen közelébe nem helyezhető.
  • Változó páratartalmú és ingadozó hőmérsékletű helyiségbe történő tárolás kedvezőtlen hatással lehet a bútor faanyagára, felületkezelésére.vissza